Üç Bin Kişinin İstihdamını Sağlanacak
Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 12 ilde yürütülen “Mahir EllerProjesi” ile 30 bin kişiye ulaşılacak. Proje ile kişilerin beceri haritasının çıkartılıp, mesleki yetkinlikleri belirlenecek ve 3 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında ve Şanlıurfa Sanayi Odası (ŞUTSO) işbirliğinde Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 12 ilde yürütülen “Mahir EllerProjesi” ile 30 bin kişiye ulaşılacak. Proje ile kişilerin beceri haritasının çıkartılıp, mesleki yetkinlikleri belirlenecek ve 3 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Toplantının açılış konuşmasını Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Kılıçoğlu gerçekleştirdi.
Kadir Kılıçoğlu: “Ülkemiz genelinde bulunan 3.6 milyon Suriyelinin 452 bin kişisi ilimizde yaşamaktadır. İlimiz bu rakamlarla en çok Suriyeli misafir eden Türkiye’nin ikinci büyük şehridir.” dedi. TOBB öncülüğünde yürütülen “Mahir Eller Projesi” ile hem vatandaşlarımızın hem de geçici koruma altındaki Suriyelilerin uluslararası standartlarla uyumlu mesleki yeterlilik belgesi alması mümkün olacağını ve böylece ekonomik hayata daha rahat entegre olabileceklerini dile getirdi.
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ayrıca, “Bu proje 12 şehirde 30 bin kişiye ulaşacak ve bu kişilerin beceri haritası çıkartılacak. Üç bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Mahir Eller Projesi ile işverenler de kazanacak” dedi.
NİTELİKLİ ÇALIŞAN İLE VERİMLİ ÜRETİM
Mahir Eller Projesi ŞUTSO Yerel Oda Koordinatörü Hüseyin Demir, projenin detaylarını katılımcılarla paylaştı ve katkılarına ilişkin şu bilgileri verdi: “İşverenler mesleğin gerektirdiği nitelikli, işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip mesleki yeterlilik belgesi olan iş gücünü istihdam edilerek rekabet gücünü artırır, doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı engellenmiş olur.Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına da katkıda bulunur.”
ŞANLIURFA’NIN İMALAT SEKTÖRÜNDE NİTELİKLİ ÇALIŞAN İHTİYACI
Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Esra Siverekli Şanlıurfa’nın işgücü piyasasına yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Şanlıurfa’nın yer alan işletmelerin %83’e yakının imalat sektöründe faaliyet gösterdiğini aktaran Esra Siverekli, nitelikli işgücü bulunan firmaların oranının %35 ile sınırlı olduğuna dikkat çekti.Şanlıurfa’nın en çok gıda, tekstil, elektrikli teçhizat ve metalik olmayan ürünlerin imalatında istihdam sağladığını söyledi.
Prof. Esra Siverekli sunumunda kalkınma odaklı büyüme için il özelinde eğitim destekli nitelikli işgücünü kapsayan istihdam politikalarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. “Mahir Eller” gibi projelerin bu sorunun aşılmasına katkı sunacağını ekledi.
MAHİR ELLER PROJESİ HAKKINDA
İki sene sürecek olan Mahir Eller Projesi; Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde uygulamaya geçirilecek. Proje kapsamında söz konusu 12 ilde 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek, 15 bin kişinin mesleki yetkinliği belgelendirilecek ve 3 bin kişiye istihdam sağlanacak.